לא מזמן ניגשה אליי לקוחה וביקשה שולחן בסגנון רטרו, בן 100 שנה לפחות! זו בעיה, אמרתי לה. את מחפשת שולחן עתיק או שולחן רטרו?
מבולבלות? גם היא! אז בואו נעשה סדר במונחים אחת ולתמיד.
בעולם שלנו מסתובבים כמה מושגים וכלל אחד מהם פרשנות שונה וגם שימושים שונים.בשפה המקצועית תמצאו את – וינטג’, רטרו, עתיקות, רפרודוקציה ובשפת היומיום תמצאו את יד שניה, משומש ישן, בסגנון…. וכו’.
אם את מחפשת כסא משומש או יד שניה – זה נהדר. אבל זה לא וינטג’.יד שניה הוא מושג משפת היום יום שלנו. קצת כמו מכונית משומשת או יד שניה מרופא.
הקונספט של וינטג’ פעמים רבות יכיל הרבה יותר “ידיים” מתוקף היותו הרבה יותר “מבוגר”. שולחן יד שנייה יכול להיות שולחן איקאה מקסים. לעומת שולחן וינטג’ שסביר שעבר 2-3 ואפילו ארבעה דורות של שימוש.
יד שניה? לא ממש.
פריטים מהשנים האחרונות (כן, גם 20 שנה זה יחסית חדש) יכולים להיות יד שניה, שלישית או פשוט – משומש.
רטרו – איך אנחנו אוהבות להשתמש במושג רטרו נכון? הוא נותן לנו תחושה של סגנון וינטג’י. וזה ממש כך! אבל רטרו הוא ייצור עכשווי בניחוח של פעם, השראה עתיקה ונראות של מאות קודמות. המונח רטרו מתייחס לייצור עכשווי וחדש. רטרו הרי הוא חזרה לאחור…תחשבי על זה.
וינטג’ – מושג ששאול מעולם היינות ומשמעו בציר טוב. לא סתם אני אומרת שוינטג’ משתבח עם הזמן 😊
המונח נכנס לשימוש ב- 30-40 השנים האחרונות כשבהתחלה שויך רק לבגדים אך כיום מתאים גם להשתמש בו בתיאור של רהיטים, חפצים וגם מכוניות. אז מה זה אומר על תאריך הייצור שלו?
בגדול מדובר על פריטים שייוצרו לפני מינימום 30 שנה, כלומר אמצע שנות ה- 80. חשוב לציין שמעבר לגיל, יש את עניין האיכות. פריטים שהם well made – ובעלי עניין או ייחוד: צורת ייצור מעניינת (נגרות ידנית, עבודת יד, וכו’), ארץ הייצור – ארה”ב, מזרח/מערב גרמניה וכו’.
וינטג’ בבגדים מתייחס לאמצע שנות ה-80, כל היתר מתאים יותר לשנות ה- 70 המוקדמות ומטה. “הג’ינס המתרחב הזה חזר לאופנה, הוא בסגנון רטרו מהמם. אבל הפדלפון של סבתא שלי הוא וינטג’ אמיתי!”
עתיקות או ענתיקות הן למעשה פריטים בני 100 שנה ומעלה – זאת אומרת שנות ייצור של ה- 20 המוקדמות או אפילו במאה שלפני. כאן לגיל של הפריטים יש חשיבות גדולה! הן במחיר הפריט והן בנראות והאותנטיות שלו.
אגלה לכן שאפילו הריח של פריטי עתיקות הוא מיוחד יותר בשל השימוש בסוגי לכה מיושנים וספיחת ריחות של העץ האיכותי. העתיקות היחידות שנחשבות כאלה כבר בגיל 25 שנים ולא 100 הן מכוניות😊
רפרודוקציה – מילה לועזית שפירושה -שחזור מדויק. ניתן לבצע רפרודוקציה שהיא העתקים רבים למקור אחד – למשל אם ראית אצל חברה בסלון את המונה ליזה תלויה, סביר שזו רפרודוקציה (צילום מדויק של המקור). פגשתי המון פעמים בחיי – העתקים מושלמים של פריטי עתיקות או וינטג’, שנראו אותנטייים במיוחד, אבל מבדיקה קצרה (הקליקי כאן למדריך זיהוי וינטג’) הבנתי שזו רפרודוקציה ולא פריט מקורי. חשוב לדעת להבדיל בין השניים…
רסטורציה – שיקום ותיקון פריט עתיק או וינטג’ באופן מדויק. לעיתים פריטים ישנים במיוחד (עתיקות למשל) ניזוקים עם הזמן והשימוש בהם. כשנרצה להחזיר לחיים פריט עתיק או ריהוט וינטג’ קצת בלוי, נוכל לבצע בו רסטורציה ושחזור, פעמים רבות ממש באותה הדרך בה הוא נבנה במקור, על מנת לחדש אותו ולהשמישו שוב. בשחזור שכזה לא נוסיף אלמנטים חדשים או נגרע מהקיימים- אלא נשתדל כמה שניתן להיצמד למקור.
אם אתן ממש בעניין של התאמה אישית, תשמחו לגלות שבבית המלאכה שלנו תוכלו לצבוע מחדש, לתקן ולעשות שידרוג לחלק מהריהוט שבחנות וגם לפריטים שיש לכן בבית ו/או רכשתן במקום אחר.
אז מה למדנו היום?
כל המושגים האלה, מקצועיים או יומיומיים הם למעשה מושגים שנותנים תיארוך מסוים ומצביעים על התקופה למוצרים והפריטים. הם לא בהכרח מעידים על סגנון, או צורת ייצור מסוימת. ישנם המון סגנונות, תנועות שונות שהיוו השפעה עיצובית וסוגי אומנות של ממש שניתן לכנות אותם בשם הכולל vintage, או עתיק.
מוזמנת להגיע אלינו בשוק הפשפשים ולראות וינטג’ מקורי, עתיקות וגם פה ושם יד שניה 😊