
אני מאוהבת בפרטי וינטג׳ שאפשר להשתמש בהם ביום יום, ואפילו בשימוש המקורי שלהם! מבחינתי זה הכיף האמיתי – לקחת פריט פשוט (אך איקוני) ולאחסן בו את ה״יבשים״ (קטניות, אורז וכו׳) ולדמיין את כל הנשים לפני שעשו בדיוק את אותו הדבר, מה היה סיפור החיים שלהן, איפה הן גרו, איפה הן רכשו את הצנצנות ואת תכולתן ובעיקר – מה הן איחסנו בהן. אני זוכרת את הפעמים הראשונות שנתקלתי בצנצנות Ball – באחד השווקים של ילדותי עם סבתא שלי בברוקלין – הצבע הנהדר והעז שלהן היה מקור המשיכה העיקרי. שנים אחר כך התחלתי לראות אותן יותר במגזינים לעיצוב הבית, מעטרות מדפים פתוחים וארונות מזווה מסוקסים. בשנים האחרונות הן עשו Come Back היסטרי והפכו לפריט אספנים – Americana במיטבה.
לאחרונה הצלחתי לשים יד על ״לוט״ (כמות גדולה בשפה של סוחרי הוינטג׳) של צנצנות Ball וינטג׳ אמריקאיות אותנטיות. אני לא מצליחה להשיג הרבה פרטי וינטג׳ מארה״ב – הרי רוב הסחורה שלי היא ארופאית ומגיעה מאירופה. הלוט הזה היה יוצא דופן בגלל הכמות הגדולה של הצנצנות והמצב המצויין שלהן. כשהן ירדו מהמכולה ישר שלחתי תמונה לוואטסאפ המשפחתי שלי (שרובם מתגוררים בארה״ב) וקיבלתי קריאות התפעלות רבות. בבדיקה קצת יותר מעמיקה בחנות, אחרי ניקיון, תיוג ומספור – שמנו לב להבדלים בין הצנצנות. החלטתי לחקור ולהעמיק בצנצנות האלו, להבין מי ייצר אותן ולמה, מאיפה הן באו ולמה בעצם הן הפכו לכזה פריט נחשק. וכך נולד הפוסט הזה.
מקווה שתשכילו ותהנו, וכמובן אשמח לשמוע מכן !
הכל מתחיל בחודש מרץ 1858 בניו ג’רזי, ארצות הברית כשג’ון לנדיס מייסון (John Landis Mason) בחור צעיר בן 24 רושם פטנט על מכסה יעודי לסגירה הרמטית, ובמהלך אותה שנה ולאחר ניסיונות ושינויים הוא יוצר את כלי הקיבול האולטימטיבי למטרתו: צנצנת זכוכית עם הברגה המותאמת למכסים. ב30 לנובמבר 1858 נרשם הפטנט הראשון לצנצנות עם סגירה הרמטית הנושאות את שמו, ואת התאריך המפורסם ניתן עדיין למצוא מוטבע על צנצנות רבות. יחודיות הפטנט נמצאת בשילוב בין הברגה אוטמת עם דיסקית זכוכית בחלקו הפנימי של המכסה (העשוי פח) המונעת את מגע המזון עם הפח עצמו.
בתחילת הדרך הצנצנות נועדו להוות פתרון אמיתי לשימור מזון, בתקופה בה אפשרויות איחסון מזון בקרור לשימוש ביתי היה נדיר, הצנצנות הציעו דרך חדשנית ובטוחה להארכת חיי המדף של מזון יבש, שימור והחמצת ירקות או פירות ועוד. אבטחת איכות המזון היה ועודנו נושא קריטי למניעת מחלות הנגרמות ממזון שהזדהם או פג תוקפו והצנצנות נתנו מענה אמיתי לבעיה.

עשרים שנה מאוחר יותר הפטנט של ג’ון מייסון הפך לנחלת הכלל וכאן האחים בול (Ball) מאוהיו נכנסים לתמונה, ב 1884 האחים החלו לייצר צנצנות זכוכית על פי הפטנט של ג’ון מייסון והצלחתם הייתה אדירה, מהר מאוד הצנצנות של האחים בול הפכו לשם השגור בכל בית והם אף הוסיפו את המושג Perfect Mason מתחת ללוגו שלהם בהוקרה לג’ון מייסון ממציא הפטנט, הצלחתו של ג’ון הסתיימה לאחר שאיבד את הפטנט והוא ירד מנכסיו ונפטר בחוסר כל.
הלוגו האייקוני של האחים בול מוכר בכל העולם ונמצא באותה שורה יחד עם כמה וכמה לוגואים מפורסמים כגון: הסניקרס של קונברס, סכיני הצבא השוויצרי, גי’נס ליוויס ואפילו בקבוקי הזכוכית של קוקה קולה.
החברה המשיכה לייצר את הצנצנות המפורסמות שלהן עד אמצע שנות ה60 של המאה הקודמת ומאז התקדמה לתעשיות מתקדמות אחרות, אך צנצנות הנושאות את שמן ממשיכות להציע פתרונות איחסון בצורות וגדלים המתאימים לכל מטרה והלוגו נשאר אייקוני בארצות הברית ובעולם.
כיום תוכלי למצוא אותן בשימוש לאוהבי השימור והחמצה הביתי, ככוסות לקוקטיילים היפסטרים ואפילו חלופה אקולוגית לחטיפים לדרך.

צנצנות מייסון כפריט אספנות:
בטח כבר נתקלת בהן בלוחות הפינטרסט המציגים עיצובי בתים ורעיונות מקוריים לשימושים חדשים בבית. את הצנצנות השונות ניתן לתארך על פי סגנון וצורת הלוגו המעידים על שנות היצור שלהן, מכסים מקוריים פגמים קלים כמו בועות אויר, צבע הזכוכית ומצבן הכללי כל אלו יחד יהפכו את הצנצנות לקביעת הערך שלהן מן השכיח לנדיר.
ובחזרה לחנות ולסטוק המוצע למכירה תוכלי למצוא מגוון צנצנות מתקופת יצור המתחיל ב1900 ועד 1933 עם מכסים מקוריים ובמצב וינטג’ מצויין, כך שאם אספנית כלי זכוכית שמעוניינת להרחיב את האוסף או שתרצי להנות מיתרונות השימור ההרמטי לאחסון עוגיות חטיפים ואפילו להחמיץ ירקות ופירות כבשימוש המקורי, אם את אוהבת להוסיף פריטי וינטג מקורי להעשיר את עיצוב הבית הפרטי, ציבורי ומסחרי או אולי מחפשת קצת השראה לדרכים נוספות לעשות בהן שימוש אנחנו מזמינות אותך להתייעץ איתנו בחנות או בטלפון.
לצנצנות באתר שלנו לחצי כאן